I Sverige finns ett statligt tandvårdsstöd för vuxna från 20 år, bestående av allmänt tandvårdsbidrag (ATB), särskilt tandvårdsbidrag (STB) och högkostnadsskydd. Stödet syftar till att minska kostnader för undersökningar, förebyggande vård och behandlingar. Här går vi igenom hur det fungerar.
Tandvårdsstöd i Sverige
I Sverige finns ett statligt tandvårdsstöd för vuxna från och med det år de fyller 20. Stödet består av tre delar: Allmän tandvårdsbidrag (ATB), Särskilt tandvårdsbidrag (STB) och Högkostnadsskydd. Tandvårdsstödet är utformat för att hjälpa patienter med kostnader för undersökningar, förebyggande vård och behandlingar. Läs om tandvårdsstödet mer i detalj på Försäkringskassans hemsida.
Allmänt tandvårdsbidrag (ATB)
Det allmänna tandvårdsbidraget ges årligen och storleken beror på ålder. Bidraget kan sparas i upp till två år, vilket innebär att du kan använda upp till två års bidrag vid ett och samma tillfälle.
20–23 år: 600 kr per år
24–64 år: 300 kr per
65 år och äldre: 600 kr per år
Särskilt tandvårdsbidrag (STB)
STB är ett stöd på 600 kr per halvår (utbetalas den 1 januari och 1 juli) för personer med sjukdom eller funktionsnedsättning som ökar risken för försämrad tandhälsa. Bidraget kan endast användas till undersökningar och förebyggande vård, men inte för behandlingar som lagning eller tandutdragning. Det är inte möjligt att spara STB, och det måste användas inom det halvår det avser.
Högkostnadsskydd
Högkostnadsskyddet hjälper till att minska kostnaden vid större tandvårdsbehandlingar. Ersättningen ges enligt de statliga referenspriser och beräknas per ersättningsperiod, som varar i ett år från första behandlingsdagen. Så fungerar högkostnadsskyddet:
•Upp till 3 000 kr, betalar du hela kostnaden själv.
• För kostnader mellan 3 000 kr och 15 000 kr ersätts 50 %.
• För kostnader över 15 000 kr ersattes 85 %.
Kontakta oss!
Kontakta oss för tillgängliga tider och för att höra med om våra behandlingar!